BABA-MAMA
játszócsoport

Bővebben…

ÚJ Program
ajánló

Kezdőlap Áraink Hetirend Nevelés Tornafoglakozás Pályázat Kapcsolat

Nagyszülők
generációjacsak a mély gyökerű fák nőnek igazán magasra


TartalomjegyzékNagyszülői szerep

Az unoka új értelmet ad a nagyszülők életének, boldogságot jelent számukra, az életörömüket fokozását hordozza magában.

Megkönnyebbülés az unokáknak, ha vannak nagyszüleik és nagy könnyebbség a szülőknek, ha tudják, hogy segítőkész szülők állnak mögöttük. Ez a segítség azonban csak akkor jelent valódi segítséget, ha kellő tapintattal jár együtt. A nagyszülők segítsége akkor igazi segítség, ha figyelmes, tapintatos és a szülői igényeknek megfelelő.


Nagyszülői életszakasz napjainkban


Nagyszülői szerepkör

Számos családban a nagymama nem mindennapi, hanem inkább alkalmankénti segítséget jelent, mely jó esetben rendszeressé válhat.

A nagyszülői szerep jóval könnyebb feladat, mint szülőnek lenni.

De miért is?

A nagyszülőnek az unokával kapcsolatban nem kell mindenért felelősséget vállalnia, hiszen arra ott van a szülő.

A nagyszülő zavartalanul élvezheti az unoka által nyújtott örömöket, nem kell egyfolytában nevelni a gyermeket.

Ha a nagyszülők elfáradtak, visszavonulhatnak, aztán később visszajöhetnek, ha kipihenték magukat.

1.) A nagyszülők feladata nem a gyereknevelés

Természetes, hogy a nagyszülők lazábbak az unokával és több mindent megengednek neki, mint a szülők. Ugyanakkor a nagyszülőnek tartania kell magát néhány szabályhoz, amit a szülők hoztak.

2.) Támasz nyújtása

Ha a nagyszülők azt látják, hogy gyermekük bizonytalan egy-egy dologban, a legjobb módszer, ha szavakkal bátorítják a családot és építőjelleggel segítenek nekik.

3.) Nagyszülő-gyermek kapcsolat

Ha a nagyszülők távol élnek a családtól, kérjék meg az unokákat, segítsen nekik a modern eszközök, például okostelefon használatában.

4.) Érzelmi/lelki támasz

Ha nagymama nem is vesz részt napi szinten a család életében, sokat jelent a családnak, ha tudja, hogy áll mögöttük egy nagyszülő, aki segít, ha baj van, vagy szükség esetén lelki támaszt nyújt a nehezebb napokon.

A nagyszülői szerepkörök a családi egyéni helyzetéhez igazodva  családonként változhat.

A nagyszülő szerepe és helye a többgenerációs családban: Ha egy fedél alatt él a szülőkkel. Itt is jellemző, hogy szülők ellátják a gyermek körüli teendőket, azonban a nagymama napi szinten jobban közre tud működni a családi teendőkben pl. bevásárlás, óvodából elhozza a gyermeket stb.

Ha a gyerekét egyedül neveli a szülő, akkor a nagyszülő pótszülővé válhat. Az adott helyzetben ez is természetes folyamat, hiszen támaszt jelent gyermekének és unokájának.


Ha vegyes, többgyermekes családban kell nagyszülőnek lenni, nehéz egyenlő időt és figyelmet biztosítani minden gyereknek. Erre azonban törekedni kell. Az első és a sokadik unoka sok esetben nem kap egyforma figyelmet, azonban érzelmi síkon törekedni kell a szoros kapcsolódásra mindegyik unokával. Ez egészségesebb légkört biztosít az egész tág család számára. A nagyszülő pedig később több érzelmi támogatást kap valamennyi unokájától.

Vendég nagyszülő: Ő az, aki heti/havi egyszer látogatja meg a fiatal családot. Ennek több oka is lehet (földrajzi távolság, elfoglaltság, érzelmi eltávolodás). Fontos, hogy az unoka ebben az esetben is megtapasztalhatja a nagyszülői jelenlétet, szeretetet.


A nagyszülői feladatok ellátásának lehetőségei

Meg kell találni a középutat a segítség és a teher között, amelyet akaratlanul a szüle­ink vállára helyezünk.

A nagyszülők számára az unokák érkezése szintén újdonság, ráadásul duplán: új szakaszt jelent szülőként, és teljesen ismeretlen terepet nagyszülőként. Egyetlen dolog nem változik: az, hogy ezt is menet közben kell megtanulni.


Idősödő nagyszülő


Generációs különbségek és azok kezeléseA generációk közötti különbségek olykor jelentős különbségek lehetnek.

Jellemző, hogy kevés a különbségek megismeréséhez szükséges információ, mivel egyre jellemzőbb, hogy kevés időt töltenek egymással a családtagok, ritkábbak a nagycsaládi együttélések, mint régebben. Az idősek nem ritkán otthonokban vagy egyedül élnek, kevesen használják még az internetes kapcsolatokhoz szükséges eszközöket.

A generációk közötti kapcsolatokat erősíteni és fejleszteni kell.


Az eltérések megnyilvánulhatnak az alábbiakban:Az idősek és a fiatalok közötti minták átadása, ismeretek megosztása nem csak az intézmények, szervezetek számára fontos, hanem a család, mint rendszer számára is.A családfa jelentősége a generációk közötti kapcsolatban


A családfát másnéven genogramnak is hívjuk

Készítése lehetőséget ad a családi értékek, szerepelvárások és családi történetek megismerésére. A generációs láncolatok főként a nagyszülők emlékei és történetei segítségével tárulnak fel.

A családfa egyfajta új kapcsolatot jelent a családhoz, vagy a kapcsolatok fejlődését segíti elő,  pontosabban a ma élő családon belüli generációk (nagyszülő-szülő-gyermek) kapcsolatát segíti.


A készítés során olyan élmények, történetek, szokások információk, adatok feltárására kerülhet sor, amelyek elősegíthetik a generációk közötti kapcsolatok ápolását.Életinterjú szerepe a generációk közötti kapcsolatban


Az interjú az alábbi témaköröket ölelheti fel: gyermekkor, család, családi szokások, társadalmi kapcsolatok, iskolák, háztartás, munkahely, párkapcsolat.


Emlékkönyv készítése a generációk közötti kapcsolatbanMókás játékok az idős nagyszülőkkel/dédszülőkkel

Az átlagos élettartam növekedésével és a gyermekvállalás kitolódásával előfordulhat, hogy a családban a legidősebb és lefiatalabb generáció között akár 70-75 év korkülönbség is van. A rohamos technikai fejlődés mellett ezen generációk érdeklődés és beszédtémája teljesen eltérő. Pár játékos módszerrel azonban közelebb hozhatjuk a két generációt:

 - szóismeret játék (az idős generáció régi szavakat mond az unokának/dédunokának pedig ki kell találnia a jelentését. Ugyanígy az unoka modern szót mond, amit a nagyszülőnek kell kitalálnia)


A jó kommunikáció jelentősége a generációk között


Azokban a családokban, ahol a nagyszülők már olyan idősek, esetleg betegek, hogy gondozásra szorulnak, vagyis már nem tudnak a mindennapokban részt venni, a szülőknek és gyerekeknek is lehetővé kell tenni, hogy kapcsolatban tudjanak egymással maradni és  továbbra is részt tudjanak venni a közös családi életben, illetve lehetőség szerint részt venni a nagyszülő gondozásában.


Túlbuzgó nagyszülők kezelése

A nagyszülők az unokák érkezésével néha összekeverik a segítőkészséget a túlbuzgósággal.

Főleg az első gyermek esetén egyértelmű, hogy a fiatal szülők segítségre szorulnak, azonban néha a nagyszülők többet segítenek, mint amit a szülők igényelnek. Illetve sok esetben a nagyszülő jószándékú tapasztalatátadását is túlzásba viszi a gyereknevelés körül.  Ezzel kezdődnek a félreértések, amelyek konfliktusokhoz, megbántottsághoz vezetnek. A nagyszülőknek is el kell fogadni, hogy az elmúlt évtizedekben jelentősen megváltoztak egyes gyermeknevelési módszerek.


Megoldás:

Először finoman jelezni kell a nagyszülők számára, hogy tudatosan készülnek az szülői életformára. Szivesen veszik a jótanácsokat, de biztosan nem úgy fognak mindent csinálni, ahogy az ő korukban volt.

Előfordulhat, hogy a nagymama megsértődik vagy megha­ragszik, és esetleg néhány hétig látogatja a családot, vagy nem segít be az unokája körüli teendőkben. Azonban amikor majd a karjában tartja az unokáját, várhatóan mindent elfelejt a harag tárgyából.

Azonban örökre meg­jegyzi: azt, hogy a lánya/fia családjában a szabályokat az érintettek hozzák meg. Ezzel a fontos alapelvvel célszerű a szülőket és az anyósékat időben megismertetni.


B) probléma: A nagyszülők/anyósék minden gyermekneveléssel kapcsolatos dologhoz megjegyzést fűznek.

Megoldás:

A baba érkezése után kezdetben nem egyszerű felfogni, hogy a fiatal pár szülővé vált. A párunk egyedül felelős az újszülött babáért. A nagyszülőkkel érdemes ezt már kezdetben elfogadtatni, hogy mindenki beleélhesse magát az új sze­repbe.

Nem szabad elfelejteni:

A nagyszülői szerep alapja, hogy osztoznak a fiatalok örömében. Ha a leendő nagyszülők kezdetben visszafogottan viselkednek, jelzik a fiatal szülők felé, hogy bármikor kérhetnek segítséget, akkor megnő az esélyük arra, hogy teljes mértékben kiélvezhessék a nagyszülő szerepet.

Ha a fiatalok szeretetteljes odaadást látnak a nagyszülők részéről, akkor ők maguk fognak olyan segítséget kérni, ami megfelel az elképzeléseiknek és amire valóban szükségük is van.


Mit tehet a nagyszülő?

Ha a nagyszülő látogatása során azt veszi észre, hogy a fiataloknak kevés idejük van a számára, akkor tudnia kell, hogy valószínűleg zavarja őket. Ezért nem kell megsértődni, csak annyit jelent, hogy a fiataloknak nincs szüksége a tanácsokra, mert ügyesen megoldják a saját feladataikat.

A projekt rendezvényein felmerült problémák


mazsolavedohalo@gmail.com


EFOP-1.2.1-15-2016-01010

Mazsola Csana Oktatási és Nevelési Nonprofit Kft.

EFOP-1.2.1-15-2016-01010

„Harmonikus családi élet - Helyi igényekre alapuló komplex családtámogatási programsorozat megvalósítása és e-Tananyag kidolgozása”Védőháló Családi élet Család és a munka Nők és fiatal lányok Kisgyerekek Női szerpek Életciklusok Nagyszülők Foglalkoztatás Kommunikáció Apa és anya Bölcsöde Rendezvények képekben e-tanagyag