BABA-MAMA
játszócsoport

Bővebben…

ÚJ Program
ajánló

Kezdőlap Áraink Hetirend Nevelés Tornafoglakozás Pályázat Kapcsolat


Mazsola Csana Oktatási és Nevelési Nonprofit Kft.

EFOP-1.2.1-15-2016-01010

„Harmonikus családi élet - Helyi igényekre alapuló komplex családtámogatási programsorozat megvalósítása és e-Tananyag kidolgozása”


Tartalomjegyzék


Téma fontossága


A gyermekneveléssel kapcsolatos tanácsadásainkon számos alkalommal felmerülő kérdések: a gyermek etetése (rossz evő a gyermekem, válogat, nem eszik rendszeresen), a gyermek alvási szokása (nem akar elaludni, sokszor felébred) , közös játék stb.

Jelen e-Előadásunk célja rendszerbe foglalni a gyermek testi-lelki szükségleteit és rámutatni ezek jelentőségére, fontosságára.

Tapasztalatunk, hogy a mai információrengetegben sokszor már a rendszerbefoglalás elegendő ahhoz ,hogy ne vesszünk el az apró részletekben, és ne stresszeljük magunkat átmeneti problémákon. Így jelen tananyagunk célja elsősorban nem az egyedi problémák megoldása, hanem a rendszerbe foglalás a gyermekneveléssel kapcsolatos információk rengetegében.


A gyermek fizikai szükségletei

1.) Táplálkozás

2.) Pihenés, alvás

3.) Mozgásigény

4.) Tisztálkodás


A gyermek fizikai szükségletei
1.) Táplálkozás


„A gyermeknek kiegyensúlyozott táplálkozásra van szüksége.”

Az egészséges életmód beépülése és szokásainak alakítása során elsajátítja az alábbiakat: például asztalnál való viselkedés, tele szájjal nem beszélünk, társak iránti udvariasság, gyümölcs-zöldség napi fogyasztásának szokása stb.


Feladatok a szükséglet kielégítése során:


2.) Pihenés, alvás

„A gyermeknek szüksége van arra, hogy
saját ritmusának megfelelően éljen és pihenjen.”

- A gyermek alvásigényének megfelelő ideig aludhat, pihenhet. Figyeljük gyermekünk igényét és kisgyermekkorban lehetőleg úgy alakítsuk alvási szokásait, ami mellett ő kiegyensúlyozott.

- Kialakulnak az alvási szokások, empátia, önuralom a társak és a barátai igényei iránt, önmaga egyre jobb megismerése, önkiszolgálása.


Feladatok:


3.) Mozgásigény

„A gyermek mozgásigényének megfelelően mozoghat„

Igény szerint:


Mozgás megszeretése, önfegyelem, edzés, testi képességek fejlődése, kitartás, nehézségek leküzdése, állóképesség javulása.

Szervezési feladatok:


4.) Tisztálkodás


Igény szerint:


-tisztaságérzett, rendezett, ápolt külső

-esztétikus megjelenés

-az egészségesség érzése, komfortérzet tudatosulSzervezési feladatok:

- bizalom a gyermekben (egyedül kimehet, szól, ha készen van, stb.)

-önállóság kipróbálása, szükség esetén segítésEgyéb szülői kötelességek az egészséges testi fejlődéshezA gyermek lelki szükségletei


1.) Szeretet

2.) Biztonság

3.)  Tudásvágy, kompetencia

4.) Tisztelet

5.) Önmegvalósítás1.) Szeretet

„A gyermeknek joga van ahhoz, hogy szeressék és szerethessen; és elfogadják, olyannak fogadják el, amilyen.”  

A gyerek számára szinte az oxigénnel azonos értékű az elfogadó, meleg érzelmi kapcsolat.


Feladat:

- gyermek érzelmi biztonságának megteremtése

- feltétel nélküli szeretet biztosítása  


2.) Biztonság

A biztonság szükséglete azt jelenti a gyermekek számára, hogy legyen az életükben egy/több olyan személy, akiben meg tudnak bízni. Ez a szükséglet sérülhet abban az esetben, ha a szülők bántalmazzák, elhanyagolják a gyereket, vagy egyszerűen csak nem figyelnek rá, mert túl sokat dolgoznak.


3.) Tudásvágy, kompetencia

„A gyermeknek joga van bármiféle tudás megszerzésére.„


„Csak attól tanulunk, akit szeretünk.”  

Gyermekkorban a kiegyensúlyozott fejlődéshez szükség van arra, hogy megtapasztaljuk, hogy képesek vagyunk dolgokat egyedül megcsinálni.

Fontos továbbá, hogy a gyermek kiváncsisága lehetőleg minél gyakrabban ki legyen elégítve. Így kezdi majd egyre biztonságosabbnak érezni a világot.


4.) Tisztelet

Tisztelet, megbecsülés, elismerés, megértés szükséglete

„A gyermeknek joga van az emberi méltósághoz.”


Igény szerint:

- Követelmények megfogalmazása, határok tisztázása

- a pozitívumok kiemelése  

 


5.) Önmegvalósítás

„A gyermeknek szüksége van a sikerre.  A gyermeknek joga van hibázni.  A gyermeknek szüksége van arra, hogy kifejezhesse magát.”

Igény szerint:Anya-gyermek kapcsolat

Lelki egészség alapjaLelki egészség alapja

Azok a gyerekek, akiknek szüleik olyan légkört teremtenek meg, ahol lehetőséget nyújtanak, hogy a gyermek érezzen, gondolkodjon, fedezze fel a világot, közénk tartozol, légy boldog, azok a gyerekek a későbbiekben jobban fognak tájékozódni a világban, független személyiséggé válnak, és bízni fognak saját magukban.

Azok a gyerekek, akiknek szüleik olyan légkört teremtenek, amelyben azt hangsúlyozzák, hogy felesleges, nem tetszik a neme, amit csinál, gondol, ne gyere közel, ügyetlen vagy, azokban a gyerekekben az a kép fog kialakulni, hogy a világ veszélyes, nem vagyok képes boldogulni, nem érdemes felnőni.


A minőségi együtt töltött idő

Fontos, az egész család számára


A minőségi idő azt jelenti, hogy osztatlan figyelmet szentelünk valakinek.


Nem a tevékenység számít, hanem az együttlét, melyben gyermekünk osztatlan figyelmünket élvezi. Nem könnyű ezt mindig megvalósítani, de megfelelő szervezéssel könnyen lehet a napi rutin része, sőt akár szokássá is válhat. Több gyermek esetén minden gyermekünkre kell időt szakítanunk, amikor csak és kizárólag vele foglalkozunk.

Minőségi időt alatt nemcsak a meseolvasás, közös játék közben lehet együtt tölteni, de akár a mosogatás, autómosás, gyümölcsszedés közben is.

Ha szokássá válik a minőségi együtt töltött idő, gyermekeink ezt az igényüket sosem növik ki, bármelyik korszakukat élik éppen. Mindig van olyan téma, ami éppen foglalkoztatja őket és esetleg szükségük van a szülei tanácsára. Kisgyermekek esetében pedig a meseolvasás utáni esti beszélgetések kiemelt jelentőségű.Családi stressz hatása a kisgyermekekre
Cél: az elhúzódó stressz minimalizása


A stressz fogalma:

Stressznek nevezünk minden olyan hatást, amely az ember élettani és lélektani alkalmazkodási mechanizmusát befolyásolja.

3 szakaszát különítjük el:


Mi okoz stresszt a gyermekes szülőknek?

Lehet:


A gyermekkori stressz

Az, hogy a gyermek hogyan birkózik meg a stresszel, milyen stratégiákat sajátít el a gyermekkorban, garantáltan kihatással lesz egész további életére.


Hogyan hat a szülői stressz a gyermekre?


A stressz tünetei a kisgyerekeknélHogyan csökkenthető a stressz a gyermek esetében?


Hogyan csökkenthető a stressz a gyermek esetében?


Nagycsaládok előnyei a kisgyermek szempontjából

Mindenkinek előny…

Nagycsalád előnyei:


Nagycsalád előnyei:


Tanácsadásokon felmerült kérdések

1.) A kisgyermekek nevelése során hogyan neveljük őt magabiztos emberré?

A nevelés során fontos pozitív gondolatok küldése a gyermek felé, mint például érezz, fedezd fel a világot, így ezek segítségével egy magabiztosabb ember lesz belőle, aki könnyebben megállja helyét a világban.

2.) Hogyan töltsünk minőségi időt gyermekünkkel hétköznap is?

Fontos a megfelelő napi rutin kialakítása, amelynek része olyan időszak is, ahol csak a gyermekkel foglalkozunk. A napi rutin részeként így a gyermekek tudják, mikor számíthatnak 100%-ban a szüleik figyelmére. De ilyenkor valóban rájuk figyeljünk, ne csak fizikailag legyünk jelen (pl. ne legyen háttértévézés, ne telefonáljunk stb.)

3.) Hogyan ismerhető fel a kisgyermekeken, ha stresszes?

A fő jel, ha eddigi viselkedése negatív irányban változott meg. Ha a kisgyermek többet sír, duzzog, rémálmai vannak, fél, többet betegeskedik, mint általában szokott, nagyobb valószínűséggel a stressz az, ami miatt ezeket a tüneteket produkálja.

4.) Nincs elegendő tejem a szoptatáshoz..

A tejtermelődés egy bizonyos mértékig fokozható (gyakori mellre tétel, mellszívó alkalmazása, gyógyteák, alkoholmentes sör stb). Ami biztos, ha emiatt stresszel az anyuka, akkor még kevesebb lesz az anyatej mennyisége. Szoptatáshoz fontos a nyugodt környezet megteremtése pl. csak ketten legyenek a helyiségben, halk zene, amikor anya és baba is ellazul. A tejtermelődés azonban öröklött hajlam is lehet, így ha már a mi édesanyánk is hasonló problémával küzdött, akkor előbb-utóbb nálunk is jelentkezni fog. Ha gyermekünk táplálásához tápszeres pótlás szükséges, lehetőleg akkor se hagyjuk el az anyatejet teljes mértékben. Akár napi 1 szoptatás is erősíti gyermekünk immunrendszerét.

REMÉLJÜK HASZNOSNAK TALÁLTA E-ELŐADÁSANYAGUNKAT!


A PROJEKT RENDEZVÉNYEIRŐL BŐVEBB INFORMÁCIÓ:


mazsolavedohalo@gmail.com


EFOP-1.2.1-15-2016-01010Védőháló Családi élet Család és a munka Nők és fiatal lányok Kisgyerekek Női szerpek Életciklusok Nagyszülők Foglalkoztatás Kommunikáció Apa és anya Bölcsöde Rendezvények képekben e-tanagyag

Kisgyermekek testi-lelki szükségletei és azok hatása a későbbi életkorra