BABA-MAMA
játszócsoport

Bővebben…

ÚJ Program
ajánló

Kezdőlap Áraink Hetirend Nevelés Tornafoglakozás Pályázat Kapcsolat

Szülői feladatok ismertetése –
 anyai és apai feladatkörök

Tartalomjegyzék


A család jelentősége


A család a társadalom legkisebb egysége. Generációkon keresztül örökíti át értékeit, normáit, viselkedési szabályait.

A család, mint szervezet, összetett kapcsolatokra épül:  a nő kapcsolatai például feleség-férj, anya-gyermek feladatokat, szerepeket és elvárásokat foglal magába. A nő kiteljesedéséhez hozzátartozik az anyaság, a férfiéhoz az apaság felelőssége.


Szerepek a családban


Anyai szerepkörök


Jellemzően az anya adja a szeretetet, gondoskodást, megértést, érzelmi klímát az élethez. A hagyományos szerepkörben az anya feladata a családi fészek megóvása és az érzelmi szerepkör. Ez a modern családmodellben is így maradt.


Az anya feladatai:

Az anyaszerep ugyanazt jelenti, mint egykor; a régi idők anyái nem térnek el a maiaktól, ami az anyai érzéseket illeti. Az anyaság ugyanazt jelenti ma is, éppen csak az anyákkal szembeni elvárások változtak nagyot.


Dolgozó anyaszerep

Statisztikai elemzések mutatják, hogy a nők értékrendjében ma is a család az első. De ma már a kisgyermeket nevelő nők 70% -a dolgozik. Ez új kihívások elé állítja az anyákat.

Az 1960-ban még 22 év volt az első gyermek vállalásának átlagéletkora. Napjainkban a magyar anyák általában 26 -32 évesen szülnek először. Ekkorra már legtöbbjük elindult karrierútján, melyet nem szivesen ad fel teljes mértékben. Így az anyagi tényezők mellett az önmegvalósítás eszközeként is tekintenek munkájukra.

A mai gazdasági -társadalmi környezet folyamatosan az irányba tolódik, hogy a jövőben még nagyobb arányban és még korábban térnek vissza az anyukák a munka világába. Erre ösztönöznek a különböző állami támogatások (pl. munka mellett is igényelhető a GYES, bölcsődei fejlesztések stb.)

Ez a tény a szülői feladatokat jelentősen átformálja.

        - külső segítség igénybevétel


Dolgozó anyaszerep – bölcsődék felértékelődéseCsaládi napközik fő feladatai


Apai szerepkörök

A hagyományos családban míg az anyák azok, akik kielégítik a gyermek azonnali szükségleteit (etetés, altatás), gondozzák gyermeküket; az apáknak az a  feladat jut, hogy ha kell, gátat szabjon ennek a viselkedésnek, nemet mondjon, megszabja a kötelezettségeket, határokat is.

Az apa ideális játszótárs a gyermeknek, hiszen a férfiakban gyakrabban játszanak a gyerekekkel testmozgással (pl.: futás, ugrálás, focizás) és küzdelemmel (pl.: birkózás, kergetőzés) járó játékot, így egy apa ezen keresztül könnyen rávezetheti gyermekét a szabályok tiszteletére.


Apatípusok – hagyományos apuka


Apatípusok – modern apaAz anyai és apai szerepkör kiegészíti egymástA szerepkörök átalakulása
Nagyszülői szerepkörök

A mai nagyszülői szerepkör is jellemzően átalakulóban van. Részben a generációk önálló életvitele miatt (régebben együtt éltek a generációk)

A nagyszülőnek az unokával kapcsolatban nem szükséges viselnie a mindennapi felelősséget, hiszen arra ott van a szülő.

Nem kell nevelnie az unokát, zavartalanul élvezheti az unoka által nyújtott örömöket. Ha a helyzet miatt a nagyszülő túlterheltnek érzi magát, akkor van lehetősége, visszavonulnia.

A nagyszülői szerepkör átalakulása szintén hozzájárult az anyai- apai szerepkörök változásához.


Egyensúly az anyagi biztonság és a gyerekkel töltött idő között

Azok, akiknek fontos a család, nehezen viselik a munka és a magánélet egyensúlyának hiányát.

A magyar köztudatban még mindig nagyon erősen él a hagyományos családmodell. Bár az anya sok „férfiszerepet” átvett az utóbbi évtizedeben, az anyai szerepkörök nagy részét nem adta le. A családi kapcsolatokra figyelés, a gyermekek ellátása, a háztartás vezetése még mindig inkább női feladat, így a munka és a magánélet közötti egyensúly megteremtése napjainkban a nők legnagyobb kihívása.


Egy dolgozó nő, ha az ő gyereke marad mindig utolsónak az óvodában, mert nem tud korábban érte menni, nem tud elég időt tölteni vele, nem tud részt venni az óvodai programokon, nem tud minden nap főzni neki  rossz anyának érzi magát és nehezen éli meg ezeket a szituációkat.

Ez az anyai szorongás, flusztráció később átterjed a család minden tagjára, ezért az anyai terhek csökkentése közös, családi feladat.


A kiegyensúlyozott családi élet jótékony hatást gyakorol a testi egészségre, pszichés állapotra is ,ezért sem szerencsés a munka miatt a család elhanyagolás. Ez az a közeg, ahol baj esetén a családtagok segítenek, támogatnak, valamint lazítani és regenerálódni lehet.


Mindemellett természetesen az anyagi biztonságot is meg kell teremteni a családban. Itt a legfontosabb, hogy ha a szülők közösen vegyék számban mit hajlandóak miért feláldozni. Nagyobb gyermek esetén már őt is be lehet vonni.

Természetesen a mindennapi élethez szükséges átlagos életszínvonalat biztosítani kell, hiszen a mindennapi anyagi gondok is feszültséget okoznak a családban. Ma már ez mindkét szülő közös feladata.

Ugyanakkor közösen eldönthető, hogy milyen vágyunkról mondunk le rövid- vagy középtávon az együtt töltött minőségi idő érdekében (pl. új autó, új konyhabútor stb.)

A férfiak életében a szülői szerep kezdetben, a másikért való felelősségvállalás azzal jár együtt, hogy ők lesznek ebben az időszakban a családfenntartók.

Változásokat generálhat családon belül az anya újra munkába állása. Eddig minden otthoni feladatot ellátott, mindenkiről gondoskodott, most viszont jobban szüksége van a férj segítségére a gyermekekkel kapcsolatos teendőkben. Ez kihatással van a házastársi kapcsolatra, ahol megszaporodhatnak a feszültségek a feladatmegosztás kapcsán


A családi szokások jelentősége a gyermekek életében


Szülői feladat közzé tartozik a gyerekek számára néhány állandó dolgot biztosítani, amíg felnőttekké nem válnak. Ez stabilitást és biztonságot jelent számukra.

Minden családban vannak hagyományok, amelyeket nem szabad minden magyarázat nélkül elhagyni.

Ha a családi hagyományokat figyelmen kívül hagyjuk, azzal csökkentjük gyermekünk érzelmi kötődését a szűk és tág családhoz.


Manapság a hétköznapok rendkívül felgyorsultak, kevés az idő, hogy az emberek csak egymásra figyeljenek. Emiatt erős megtartó ereje van a hagyományoknak, hiszen ezek segítenek abban, hogy egy kicsit elemelkedjünk a hétköznapoktól, és megerősítsük az összetartozást.

Az elhagyatottság érzését a gyerekek is megtapasztalják – amikor anya néha eltűnik a közelből, apa minden reggel dolgozni megy és csak este jön – és ezek a nélkülözések szorongáshoz vezethetnek. A nagy családi ünnepek a legalkalmasabbak arra, hogy eloszlassák a gyerek szorongásait.

A Mikulás és Jézuska kitalálja a gyerekek legbelső gondolatait, ami az ajándékokkal felhőtlen örömet okoz.

Azok a gyerekek, akik nem élik meg ezeket a napokat, akik túl korán szembesülnek a valósággal, azok valószínűleg egész életükben csak az ésszerű oldalát látják az ünnepeknek. Nem lesznek benne érzelmi felhangok, amelyeket a gyerekkorunkból hozunk magunkkal.


Konkrét esetek a tanácsadásról


Az anyai-apai szerepkörök most vannak a legaktívabban átalakulóban. Természetesen ez nem minden családban egyformán megy végbe. Sok férfi még ma is a hagyományos apai szerepeket képviseli, aminek természetesen előnyei is vannak. Fontos az okot feltárni, hogy miért nem segít az apuka pl. munkahelyi elfoglaltsága miatt, vagy kényelmi szempontokból, és ehhez mérten közös változásokat beiktatni a napi teendők felosztásában.

A mai fiatal férfiak szeretik kitolni a felelősségvállalást, ez társadalmi probléma, mivel a gyermekvállalásra is negatívan hat. Látják, hogy gyermeket vállaló barátjuk élete mennyire megváltozott és ebből ők nem kérnek egyelőre. A tanácsadáson ezen fiatalok számára közelebbről ismertetésre került a gyermekvállalás örömei, előnyei és pozitív hatásai.

Reméljük hasznosnak találta e- Előadásanyunkat!MAZSOLA CSANA NONPROFIT KFT.

EFOP-1.2.1-15-2016-01010

mazsolavedohalo@gmail.comMazsola Csana Oktatási és Nevelési Nonprofit Kft.

EFOP-1.2.1-15-2016-01010

„Harmonikus családi élet - Helyi igényekre alapuló komplex családtámogatási programsorozat megvalósítása és e-Tananyag kidolgozása”


Védőháló Családi élet Család és a munka Nők és fiatal lányok Kisgyerekek Női szerpek Életciklusok Nagyszülők Foglalkoztatás Kommunikáció Apa és anya Bölcsöde Rendezvények képekben e-tanagyag